Alimente BIO

Alimente bio înseamnă sănătate, echilibru, protejarea omului şi a naturii, înseamnă continuitate şi viitor.

Alimente bio

Piaţa de desfacere pentru alimentele bio este din ce în ce mai ofertantă. Pentru protecţia consumatorilor, trebuie ştiut că nu orice produs provenit dintr-o cultură mică, care nu se încadrează în parametri  industriali, întruneşte caracteristicile unui produs bio. Nu tot ce se găseşte pe tarabele din piaţă poate fi considerat produs bio, chiar dacă parte dintre producători pretind acest lucru.

Pentru a recunoaşte un produs bio şi pentru a se bucura de beneficiile acestuia, orice cumpărător trebuie să se informeze despre caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească un aliment pentru a fi considerat bio.

În primul rând, un produs bio trebuie să fie însoţit de un certificat care atestă statutul acestuia.

Certificarea bio se face pe baza unei perspective legale. Condiţiile care trebuie îndeplinte de un produs pentru a fi certificat bio sunt general valabile peste tot în lume, însă sunt şi criterii anume  pe care le impune fiecare ţară în parte. În România se aplică aceleaşi reglementări legale ca şi în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte alimentele bio,  existând o serie de organisme de inspecţie şi certificare care sunt aprobate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În categoria care cuprinde alimente bio se încadrează toate produsele de origine animală şi  produsele agricole, plus  toate preparatele alimentare  în componenţa căroră  intră ca şi materie primă.

Pentru ca organismele competente să poată acredita aceste produse, ar trebui îndeplinite anumite criterii.

Pentru ca un produs agricol să poată fi considerat bio, pământul din care provine trebuie să fie ferit de substanţe chimice pentru o perioadă mai lungă de timp, de câţiva ani, înainte de a începe producţia organică.

Pentru obţinerea unui aliment bio este total interzisă folosirea fertilizatorilor chimici, pesticidelor, conservanţilor, potenţiatorilor de gust  sau aditivilor alimentari. În componenţa  unui produs bio nu pot fi incluse materii prime modificate genetic şi este total interzisă utilizarea iradierii.

Lista de alimete bio este foarte mare. Fie că sunt produse de sine stătătoare, fie că sunt fabricate pe baza materiei prime bio, acestea au rolul de a oferi organismului uman produse cu structura  şi propietăţile organoleptice, nemodificate.

Alimentele bio pot fi procurate fie din magazinele de specialitate, fie de la raionul amenajat în orice magazin,  pentru acest palier. Preţul acestora este mult mai mare decât al alimentelor produse industrial, însă acest fenomen se justifică prin beneficiile pe care un produs bio le aduce organismului uman şi mediului.

Lista de alimente bio începe cu cele care se contituie şi în materie primă pentru obţinerea produselor bio. Carnea, laptele, ouăle, cerealele, fructele, legumele pot întruni condiţia de produs bio atâta timp cât fermele din care provin pot certifica organelor componente calitatea pământului şi a hranei asigurate animalelor şi păsărilor.

Ulterior, aceste materii de bază pot intra în componenţa unui aliment bio, atâta timp cât pentru fabricarea acestuia nu sunt folosite substanţe chimice, potenţiatori de gust, coloranţi sau  conservanţi şi nu sunt adăugate elemente modificate genetic sau iradiate.

Astfel, alimentele  bio de mare interes sunt produsele agricole şi animaliere.  Această categorie asigură extinderea multor  domenii  alimentare.  Produsele lactate, seminţele, fructele, legumele, carnea, ouăle, alimentele pentru copii, conservele, mâncarea procesată, dulciurile şi produsele de panificaţie sunt produse bio, atâta timp cât sunt însoţite de certificatul care le conferă acest statut.

Produsul  alimentar bio trebuie să fie însoţit şi  de o etichetă care furnizează toate datele legate de provenienţa produsului şi  a ingredientelor, de modul de fabricare, ambalare şi depozitare, plus informaţiile  despre data de fabricaţie şi de expirare.

Alimentele bio prezintă o serie foarte importantă de proprietăţi care conferă organismului uman beneficii major.

Consumarea alimentelor bio reduce semnificativ incidenţa anumitor boli precum diabetul, deficienţele de asimilare, alergiile, migrenele şi hiperactivitatea.

Un aliment bio nu conţine pesticide. Pentru a înţelege importanţa acestui fapt, trebuie ştiut în industria alimentară există peste 400 de tipuri de pesticide chimice care rămân pe produs chiar şi după spalarea acestuia. Parte dintre acestea influenţează sistemul endocrin, induc pubertatea precoce şi relaţionează cu astmul şi cancerul.

Seria de alimente bio nu conţine aditivi alimentari, potenţiatori de arome, îndulcitori artificiali, conservanţi sau metale grele. Consumate constant,  acestea au o influenţă negativă asupra sănătăţii umane, risc care poate fi diminuat în cazul consumării de alimente bio.

Alimentele bio prezintă avantajul de a fi cu minim 25% mai nutritive decât alimentele produse industrial.

Laptele bio deţine un nivel de antioxidanţi cu 70% mai mare decât laptele convenţional, iar gustul este mult mai bun. Legumele şi fructele  organice prezintă cu 40% mai mulţi nutrienţi decât cele non-organice. Aportul de vitamine şi minerale provenit dintr-un produs alimentar bio, este mult mai consistent decât în cazul unui produs convenţional.

Un departament extrem de important este cel al alimentelor bio pentru copii. Substanţele chimice folosite în industria alimentară sunt de 10 ori mai toxice pentru un copil, decât pentru un adult. Copiii ingerează mai multe substanţe toxice, raportat la greutatea şi suprafaţa corporală, decât un organism adult. Acest fapt generează în timp probleme de asimilare, obezitate, pubertate precoce, hiperactivitate, deficit de atenţie, sau chiar poate conduce la apariţia unor afecţiuni grave.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care o mamă decide ca micuţul ei să fie hrănit cu mâncare bio. Paleta de alimente bio pentru copii este foarte extinsă, începând cu laptele şi  piureurile pentru bebeluşi, continuând cu biscuiţei, iurturi, brânză, carne, dulciuri, cereale şi alte tipuri de preparate.

Produsul alimentar bio pentru copii trebuie să fie însoţit de certificatul care îi acreditează statutul de produs bio şi să furnizeze toate datele legate de fermele de provenienţă, modul de preparare, ambalare şi depozitare.

Alegerea produselor alimentare bio are drept scop protejarea sănătăţii şi o bună dezvoltare pentru copii.

Aminetele bio  sunt fructele şi legumele care rezultă în urma procesului de agricultură organică. Agricultura organică înseamnă practici de cultură, biologice şi mecanice care susţin reciclarea resurselor, promovează echilibrul ecologic şi conservă biodiversitatea.

Agricultura organică interzice folosirea pesticidelor şi fertilizatorilor chimici, în cazuri rare permiţând pesticide organice. Un aliment bio nu va fi supus sterilizării prin iradiere, solvenţilor industriali şi nu va conţine aditivi sintetici.

Agricultura, în ansamblul său, poate fi considerată organică până în secolul 20, când s-a început introducerea produselor chimice în sistemul alimentar. Revoluţia verde, adică mişcarea bio, a început undeva în jurul anului 1940, ca un răspuns la industrializării agriculturi.

În prezent, piaţa noastră de consum oferă posibilitatea achiziţionării de alimente bio, tuturor celor care aleg să se hrănească sănătos,  să-şi protejeze sănătatea şi mediul.

Unui  aliment  bio  i se mai poate atribui şi denumirea de ecologic sau organic. Acesta este un produs care creează un echilibru cu ecosistemul, care nu agresează în niciun fel natura sau omul şi   nu intervine negativ  asupra stării de sănătate.

Alimentele bio provin din resurse naturale asupra cărora nu se intervine cu substanţe chimice sau cu proceduri periculoase pentru corpul uman. Alimentul bio  poate fi reprezentat printr-un produs de sine stătător sau poate fi rezultatul unui proces de fabricare. Pentru fabricarea unu aliment bio se folosesc  doar materii prime ecologice, nemodificate genetic, fără conservanţi chimici, potenţiatori de gust, hormoni de creştere, coloranţi artificială  şi fără proceduri de iradiere.

Ideea de bio este adesea confundată cu producţiile provenite dintr-o cultură mică, adică diferită de cea în care se vizează rezultatele masive, industriale. Aici se creează o mare confuzie, din care cumpărătorul va ieşi defavorizat. Din  acest motiv,   există organizaţii de certificare, care au rolul de a acredita produsele bio, ţinând cont de standardele generale impuse. Astfel, cumpărătorului nu-i rămâne decât să verifice dacă alimentul are certificat bio şi dacă prosusul prezintă toate datele legate de provenienţa materii prime şi modul de fabricare, ambalare, depozitare.

Gama de alimente bio existente pe piaţa de specialitate este foarte extisă, acoperind toate palierele alimentare. Pornind de la cei mici, până la vârstnicii care suferă de anumite afecţiuni ce  pot impune restricţii alimentare, şi continuând cu produsele destinate oricui doreşte să-şi protejeze sănătatea şi viaţa, alimentele bio vin în întâmpinarea oricăror dorinţe.

Cu un preţ mai mare, pot fi cumpărate produse alimentare bio care au rolul de a susţine o dezvoltare armonioasă a copiilor, de a sprijini o stare de sănătate normală şi de a asigura o viaţă echilibrată.

Alimentele bio se află într-un echilibru perfect cu natura, asigurând continuitatea şi viitorul.

Ce trebuie să mâncăm pentru a trăi mult și bine?

Auzim atât de des acest lucru, încât unii dintre noi chiar încep să facă modificări serioase ale stilului de viață, în timp ce alții continuă și mai înverșunați să practice exact aceleași obiceiuri. Dar iată că nici nu mai avem nevoie de studii și de cercetări care să ne arate […] mai mult »

Legume bio

Legumele bio au calitatea de a oferi un aport optim şi sănătos de nutrienţi, de a păstra  gustul iniţial şi de a nu expune  riscul intoxicării cu pesticide. Legumele bio vin în ajutorul celor care au nevoie de o hrană sănătoasă şi curată, care vor să diminueze cât mai mult […] mai mult »

Unde găsim alimente bio?

Alimentele bio sunt rezultatul unei practici agricole care nu implică utilizarea unor substanțe chimice toxice, precum îngrășăminte sau pesticide și nici produse modificate genetic. Pe de o parte, agricultura bio respectă procesul genetic natural al speciei, ciclurile sale de reproducere și biodiversitatea, iar pe de altă parte, respectă mai eficient […] mai mult »

Ce înseamnă alimentația bio?

Alimentația bio este sinonimă cu o alimentația netratată chimic, crescută în respect față de natură și care nu a fost modificată genetic. Agricultura bio nu implică inginerie genetică nici în ceea ce privește furajele, nici în ceea ce privește semințele, nu implică iradiere, cocktailuri de pesticide, insecticide, hormoni și antibiotice. […] mai mult »

Alimente fără gluten bio

Alimentele fără gluten bio sunt potrivite persoanelor care suferă de intoleranță la gluten, dar și persoanelor care vor să aibă un regim alimentar cât mai sănătos. Intoleranța la gluten reprezintă incapacitatea organismului de a digera sau de a descompune proteina glutenului găsită în grâu și în alte boabe. Intoleranța la […] mai mult »