Cosmetice BIO

Zi de zi, majoritatea adulților sunt expuși la peste 168 de substanțe chimice. Chimicalele, cum ar fi ftalații, uleiurile minerale, sulfatul de sodiu, propilen glicolul și parabenii, sunt adesea ingrediente de bază în compoziția produselor cosmetice și de îngrijire a corpului. Toate aceste substanțe chimice sunt cunoscute ca fiind agenți cancerigeni sau toxine care afectează sistemele imune, reproductive și endocrine. Iată deci, cel mai important motiv pentru care foarte multe cosmetice bio încep să atragă din ce în ce mai mulți adepți.

Trebuie să știți că pielea noastră absoarbe toate ingredientele cu mare ușurință. Altfel spus, orice aplicăm pe piele, de la creme hidratante, rujuri, deodorante și alte produse cosmetice, sunt absorbite în organism și în sânge de parcă le-am fi mâncat. Din ce în ce mai multe femei se orientează spre cosmetice bio, întrucât numeroase cercetări arată că infertilitatea este în creștere la femeile cu vârsta sub 25 de ani. Un studiu major a constatat că femeile gravide și femeile aflate la vârsta fertilă prezintă un risc mai mare de infertilitate și probleme de reproducere ca urmare a expunerii la anumite ingrediente chimice foarte obișnuite. Un alt semnal de alarmă este dat de rata defectelor la naștere, de cazurile de cancer și de autism care în prezent sunt foarte ridicate și care continuă să crească. Din nou, zeci de cercetări și rapoarte au dovedit că toate aceste afecțiuni grave se datorează numărului mare de toxine la care suntem expuși zilnic din cauza produselor cosmetice și de îngrijire personală pe care le folosim.

Un alt adevăr crunt despre cosmeticele pe care majoritatea persoanelor le au în baie este că cele mai multe ingrediente chimice care se găsesc în compoziția cosmeticelor nu au fost supuse nici unui test de siguranță. Dintre cele peste 10.000 de ingrediente chimice din produsele cosmetice și de îngrijire personală, mai puțin de 10% au fost testate. Și dintre substanțele care au fost testate, practic nici una nu a fost interzisă. În marile țări, s-au interzis cel mult 10 ingrediente în ultimii 65 de ani.

Însă, nu doar adulții sunt afectați de compoziția periculoasă a produselor cosmetice, ci și bebelușii nenăscuți. Testele de laborator au detectat până la 232 de substanțe chimice la nou-născuți care au fost testați printr-un studiu de sânge ombilical. Acest raport a adus dovezi clare că bebelușii sunt expuși, începând din uter, amestecurilor complexe de substanțe periculoase care pot avea consecințe pe tot parcursul vieții. Și, să știți că dozele mici contează. Expunerea la substanțe chimice se acumulează și se tot acumulează în timp, iar împreună cu expunerea la alte substanțe toxice din produsele alimentare pe care le consumăm, din apa pe care o bem și din aerul pe care îl respirăm, ne afectează grav calitatea vieții.

Care sunt avantajele folosirii cosmeticelor bio?

La fel cum vă hrăniți corpul cu alimente cât mai proaspete și de o calitate cât mai bună, eventual alimente ecologice, și pielea merită îngrijire cu cosmetice bio și cu produse de frumusețe organice. Spuneam deja că multe dintre produsele de îngrijire și de frumusețe non-organice de pe piață includ o cantitate uimitoare de substanțe chimice înfricoșătoare. De la parabeni, formaldehidă și până la petrol și ceară, o loțiune de corp obișnuită poate fi formulată în proporție de 90% cu ingrediente toxice. Pe de cealaltă parte, cele mai multe cosmetice bio de îngrijire a pielii și de înfrumusețare curăță, tonifiază, exfoliază și hidratează pielea fără a utiliza nicio substanță chimică sau aditivi artificiali nocivi. Asta nu e tot. Vă prezentăm în rândurile următoare unele dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să faceți trecerea de la cosmeticele conveționale la cosmetice bio.

Întâi de toate, foarte multe cosmetice bio sunt eficiente, dar sunt și sigure pentru pielea voastră și pentru starea generală de sănătate. Ce aplicați pe piele, în cele din urmă ajunge în corpul vostru, indiferent că vorbim despre săpunuri, loțiuni sau creme formulate cu substanțe chimice. Toate acele toxine vor fi absorbite în organism, ceea ce înseamnă că toate chimicalele artificiale care sunt atât de obișnuite în produsele de îngrijire și înfrumusețare convenționale, ajung direct în organismul vostru. Spuneam deja și că multe dintre ingredientele chimice din produsele cosmetice nu au fost niciodată testate, așa că orice potențiale probleme de sănătate pe care le pot provoca sunt practic necunoscute. Pielea se va simți mult mai bine dacă veți alege cosmetice bio sau cosmetice organice certificate. Aceste produse sunt formulate doar cu ingrediente organice care respectă aceleași standarde de creștere ca și alimentele ecologice. Asta înseamnă că ingredientele cultivate nu sunt afectate de pesticide chimice și îngrășăminte. Iată un motiv principal pentru care ați putea începe să vă hrăniți corpul și pielea cu alimente și cu produse din cele mai bune.
În al doilea rând, cele mai multe cosmetice bio nu conțin arome sintetice. Ori de câte ori vedeți că eticheta indică folosirea de „parfum” sau „fragrance”, să știți că aroma acelui produs este dată de sute de substanțe chimice diferite. Considerat secret comercial, companiile nu sunt obligate să dezvăluie ingredientele aromelor lor, deși multe ingrediente obișnuite includ substanțe chimice asociate cu cancerul și cu alte probleme de sănătate. În ceea ce privește pielea, aceste parfumuri nespecificate pot provoca iritații și chiar pot declanșa reacții alergice. În plus, substanțele chimice pot interfera cu pH-ul natural al pielii. Dacă pielea voastră nu se simte și nu arată tocmai bine, ar putea fi din cauza produselor pe care le utilizați. Etichetele celor mai multe cosmetice bio nu indică adăugarea de parfum. În schimb, fiecare ingredient care stă la baza parfumului va fi listat individual. Indiferent dacă ingredientul este un extract sau un ulei esențial, veți ști exact ce componente creează acel miros.
În al treilea rând, foarte multe cosmetice bio funcționează mai bine decât cosmeticele obișnuite doar pentru că sunt formulate cu ingrediente superioare. E exact la fel ca și cu preparatele alimentare. Un preparat extraordinar nu este pregătit cu arome artificiale sau cu produse prelucrate sau modificate genetic. În schimb, cel mai probabil, este pregătit cu ingrediente pure, proaspete și simple. Produsele de frumusețe funcționează în același mod. Ingrediente mai bune înseamnă rezultate mai bune. Persoanele cu pielea sensibilă vor beneficia în special de produse de frumusețe organice și cosmetice bio care conțin ingrediente de înaltă calitate care nu doar că nu vor agrava starea pielii, dar vor contribui enorm și la vindecarea ei.
Un alt aspect foarte important de care ar trebui să începem cu toții să ținem cont este mediul înconjurător. În timp ce multe cosmetice bio nu afectează mediul, nu am putea spune același lucru despre produsele de îngrijire convenționale. Este adesea ușor să uităm de impactul produselor de frumusețe asupra mediului. Dar un singur produs poate adresa multe întrebări ecologice. Este ambalajul reciclabil? Ce impact au ingredientele din produs asupra mediului? Au fost cultivate cu substanțe chimice sintetice și îngrășăminte? Ce se întâmplă atunci când aceste substanțe chimice ajung în scurgere? Ce se va întâmpla cu alimentarea cu apă și cu ecosistemele locale? Când utilizați produse cosmetice bio, contribuiți la minimizarea impactului asupra mediului. Nu va mai trebui să vă faceți griji cu privire la substanțele chimice care ajung în scurgeri și în pânza freatică pentru că nu vor mai fi substanțe chimice. De asemenea, puteți opta pentru branduri de frumusețe ecologică care își obțin ingredientele din surse de comerț echitabil sau de la ferme și furnizori locali. Optați întotdeauna pentru cosmetice bio care vin în ambalaje biodegradabile.

De ce cosmeticele obișnuite sunt testate pe animale?

Testarea cosmeticelor pe animale este un subiect dificil de explorat, întrucât majoritatea oamenilor sunt dezinformați cu privirea la testarea pe animale. Cei mai mulți își imaginează că testarea pe animale înseamnă să speli câțiva cobai cu un șampon nou formulat sau să dai cu ojă unghiile unui cimpanzeu. Totuși, în spatele acestor testări pe animale nu se află nicidecum un centru spa unde animalele primesc cele mai alese tratamente. Nicidecum. Este deosebit de important ca toate femeile să înțeleagă ce se întâmplă în spatele scenei din industria cosmeticelor și să facă alegeri mult mai responsabile. Poate că acum vă adresați o întrebare, care de altfel este și firească, și anume de ce cosmeticele sunt testate pe animale.

Este încă legal și practicat pe scară largă pentru companiile cosmetice să își testeze noile formule pe iepuri, pe cobai sau pe alte animale. Guvernul nu obligă companiile de cosmetice să își testeze produsele pe animale, în schimb, pentru a evita orice potențiale procese intentate de utilizatori, societatea cosmetică optează pentru testare pe animale.

Un alt motiv pentru care companiile cosmetice efectuează teste pe animale constă în dorința lor de a sintetiza continuu produse noi, formulând cosmetice chimice noi. Deoarece aceste substanțe chimice sunt formulate artificial în laboratoare, efectul lor asupra ființelor umane este în mare parte necunoscut și, prin urmare, trebuie testat. Aceste substanțe chimice nu sunt organice, de aceea testarea pe animale trebuie să aibă loc. Orice produs cosmetic nou testat pe animale este, în esență, o formulă chimică nouă. Doar companiile care produs cosmetice bio nu își testează ingredientele și formulele naturale pe animale. Acest lucru se datorează faptului că știm deja că natura ne oferă ingrediente naturale care pot fi aplicate în siguranță pe piele.

Optați pentru cosmetice bio, naturale, organice, vegane și formulate fără cruzime pentru a spori calitatea vieții animalelor. Alegând cosmetice bio, arătați că prețuiți frumusețea și nevinovăția regnului animal. Nimic nu ar trebui să compromită sănătatea și viața animalelor, mai ales substanțe chimice sintetice care ar putea să compromită chiar și sănătatea noastră. Sunt numeroase cosmetice bio astăzi, formulate din ingrediente sigure și naturale, netestate pe animale, care permit femeilor să arate bine, să se simtă bină și să voteze pentru eliberarea animalelor din cuștile de laborator.

 

Cosmeticele BIO – ce sunt și ce caracteristici au?

Industria cosmetică a evoluat extrem de mult în ultimii ani. Toată lumea este în căutarea celor mai noi creme, farduri și tratamente, care promit rezultate spectaculoase și nu sunt dăunătoare. Cosmeticele BIO și-au făcut apariția tot mai des în această lumea și s-au dezvoltat extrem de mult, având un public […] mai mult »

Opțiuni cosmetice pentru tratarea ridurilor

Apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii fac parte dintr-un proces multifactorial care include mai mulți factori personali, cum ar fi vârsta, expunerea la soare, genetica și factorii de mediu. Oricât de incredibil ar părea, îmbătrânirea pielii începe de la vârsta de 20 de ani, atunci când pielea nu mai funcționează la […] mai mult »

Ce înseamnă cosmetice bio?

Cosmeticele bio constă în produse pentru igiena și îngrijirea personală, precum și în produse pentru machiaj care nu conțin substanțe chimice dure sau stabilizatori artificiali. Produsele care nu sunt etichetate ca fiind „bio” pot conține ingrediente care sunt dăunătoare mediului și celor care le folosesc. Cosmeticele bio sunt fabricate din […] mai mult »