Pungile biodegradabile – din ce sunt făcute și cât timp durează să se descompună?

După cum bine știm, Pământul se confruntă cu o problemă gravă dată de cantitățile uriașe de plastic pe care noi, oamenii, le producem și le utilizăm. S-ar putea afirma că pungile de plastic sunt o forță motrice majoră, având în vedere că peste 5 trilioane de pungi de plastic sunt utilizate anual și aproape toate sunt aruncate după o singură utilizare.

Reducerea utilizării pungilor de plastic este o chestiune aflată în primele rânduri în agendele grupurilor de mediu și ale organizațiilor guvernamentale. Astfel de grupuri și companii private au căutat alternative și, până în prezent, au fost formulate două forme alternative la pungile de plastic. Este vorba despre pungi biodegradabile și pungi compostabile. Acum, pentru a înțelege cu adevărat diferența dintre cele două trebuie să vedem ce înseamnă biodegradabil și ce înseamnă compostabil.

Un produs biodegradabil înseamnă că se degradează cu ajutorul microorganismelor naturale, cum ar fi bacteriile și ciupercile. Pe de altă parte, un produs compostabil înseamnă că se degradează într-un proces biologic natural care produce doar dioxid de carbon, apă, compuși anorganici și biomasă, fără reziduuri toxice vizibile sau distincte. După cum vă puteți da seama, mare diferență constă în rezultatul final al degradării.

Din ce sunt făcute pungile biodegradabile?

Pungile biodegradabile au devenit mai populare în ultimul deceniu. În teorie, „biodegradabil” pare a fi o soluție excelentă pentru toate poluarea cauzată de pungile de plastic. S-ar putea crede că pungile biodegradabile reprezintă o alternativă ecologică la pungile de plastic cu care suntem obișnuiți. În anumite privințe, acest lucru este adevărat, dar, în alte moduri, acestea ar putea fi mai dăunătoare pentru mediul înconjurător. 

Pungile biodegradabile vin în câteva forme diferite. Ceea ce este adesea denumită pungă de plastic biodegradabilă este, de fapt, o pungă fabricată în continuare din petrol, la fel ca o pungă de plastic obișnuită. Pungile biodegradabile de plastic sunt fabricate într-un mod similar pungilor de plastic obișnuite, cu excepția faptului că au fost adăugați compuși suplimentari care ajută la ruperea lanțurilor de carbon care țin polimerii plastici împreună.

 Cât durează să se descompună pungile biodegradabile?

Materialele biodegradabile se descompun în ritm diferit, în funcție de numeroși factori variați, printre care: temperatura, cantitatea de umiditate, materialul din care este fabricată punga, cantitatea de lumină, cantitatea de oxigen, și lista poate continua. Chiar și cu intervenția acestor factori, o medie generală este considerată a fi între 3 și 6 luni, ceea ce reprezintă o îmbunătățire imensă față de multele sute de ani de care au nevoie pungile de plastic standard.

Pungile biodegradabile sunt capabile să se descompună mai repede, deoarece compușii care sunt adăugați în timpul producției lor rup polimerii din plastic în bucăți mici. Acest lucru permite microorganismelor din sol și depozitelor de deșeuri să le descompună în molecule mai mici.

În urma biodegradării, unele dintre aceste pungi de plastic pot ajunge produse secundare inofensive, dar altele se pot descompune în cioburi de plastic și chiar metale.

Mai apoi, multe persoane se întreabă dacă pot composta pungile biodegradabile de plastic. Răspunsul este nu, nu se pot composta pungile de plastic biodegradabile. Cele mai multe pungi biodegradabile necesită condiții specifice pentru ca acestea să înceapă să se descompună și chiar și atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, depinde foarte mult de alți factori. Etichetele de pe pungi nu sunt întotdeauna clare, deci cea mai bună opțiune este să le compostați doar dacă eticheta arată că acele pungi sunt biodegrabile și compostabile.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*