Magazine BIO

Odată cu promovarea produselor bio şi a creşterii interesului cumpărătorilor pentru acest palier, evident că a luat amploare şi piaţa de magazine bio.

magazine bio

Într-o definire foarte generală, produsele furnizate de un magazin bio sunt acele produse la a căror fabricare nu se utilizează substanţe chimice, nu suportă mutaţii genetice, nu li se aplică iradierea şi au la bază doar materii prime provenite din culturi organice. Pentru ca un astfel de produs să poată fi comercializat de un magazin bio, este nevoie de o certificare bio sau organică.

Niciun produs care nu deţine un astfel de certificat nu prezintă garanţia de a avea, într-adevăr proprietatea „bio”.

Certificarea unui produs bio se face în baza unei perspective legale, condiţiile care ar trebui întrunite  de un produs pentru a fi certificat bio fiind  general valabile peste tot în lume. Există însă şi criterii pe care le impune fiecare ţară în parte.  România funcţionează la acest capitol,  pe baza reglementărilor  legale din  Uniunea Europeană.

Un magazin bio va comercializa  doar produsele acreditate în acest sens. Astfel, un produs  care poate fi găsit într-un magazin bio va îndeplini următoarele condiţii. Pământul din care provine produsul sau materia primă folosită în fabricare acestuia necesită un anumit tratament. Va fi  ferit de substanţe chimice pentru o perioadă de câţiva ani, înainte de a se  începe producţia organică. Pentru obţinerea unui produs comercializat de magazinele bio, este total interzisă folosirea fertilizatorilor chimici, pesticidelor, potenţiatorilor de gust, hormonilor de creştere, conservanţilor, coloranţilor  sau aditivilor alimentari. Un produs bio nu include  componente modificate genetic şi este total interzisă utilizarea iradierii.

Lista de magazine bio suportă o dezvoltare majoră, însă cel mai des întâlnite produse bio comercializate sunt cele alimentare. Dintr-un magazin bio pot fi procurate  legume, fructe, carne, lactate, mâncare pentru copii, iaurt, prăjituri, produse de patiserie, cereale,  biscuiţi, mezeluri, fructe şi legume  conservate, vin, bere, sucuri, ceai, cafea, şi lista poate continua, amploarea fenomenului fiind vizibilă în varietatea de produse bio existente.

O categorie foarte importantă este cea destinată produselor pentru copii. Un magazin bio care comercializează astfel de produse pune la dispoziţia mămicilor alimente bio, constând  în fructe şi legume proaspete sau procesate, produse lactate, de patiserie şi panificaţie, cereale şi alte delicii sănătoase pentru mititeii care au atâta nevoie de  o hrană sănătoasă care să le asigure necesarul zilnic de nutrienţi. Tot magazinele bio pun la dispoziţie scutece absorbante bio, produse de îngrijire şi igienă  corporală, destinate micuţilor, sau  hăinuţe realizate din bumbac organic. Unul dintre cele mai cunoscute magazine pentru copii care comercializează produse bio, este Bebe Tei. Însă acestea pot fi găsite şi în standurile special amenajate în hipermarket-uri.

Însă pentru ca un magazin să poată comercializa aceste produse bio,  este  nevoie de certficate. Există o serie de organisme de inspecţie şi certificare aprobate în acest sens,  de către Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale. Avizul acestor organisme este hotărâtor atunci când este vorba despre vânzarea unui produs alimentar bio.

Tot la capitolul produse bio pot fi încadrate suplimentele alimentare şi diversele tratamente pe bază de plante, care au rolul de a susţine un stil de viaţă sănătos, de a preveni şi trata. Însă chiar şi acestea au nevoie de o acreditare bio, care să confirme faptul că în componenţa lor sunt incluse plante provenite din pământ organic. Magazinele bio pun la dispoziţia clienţilor  astfel de produse, însă este indicat a se achiziţiona şi folosi doar la indicaţiile medicului. Leacul-este unul dintre magazinele bio care pune la dispoziţia clienţilor o gamă foarte largă de produse de acest tip.

În magazinele bio pot fi găsite  şi cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală bio. Aceste produse vin ca o necesitate, fiecare dorind să evite cât mai mult intrarea în contact cu substanţe care ar putea dăuna sănătăţii, având în vedere că ingredientele  unui  produs cosmetic au caracteristica de a  intrerfera în mod direct cu organismul.

Pentru certificare unui produs cosmetic bio, în anul 2010 s-a lansat la nivel europea un standard comun de certificare, denumit COSMOS-Cosmetic Organic and Natural Standard. Ideile  de la care a luat naştere acest  standard sunt  de a promova utilizarea produselor de provenienţă organică, de a utiliza responsabil resursele puse la dispoziţie de natură şi  de a respecta organismul uman, asigurându-i sănătatea.

Un magazin bio care comercializează produse cosmetice se obligă să accepte spre desfacere doar produse care deţin atestat bio. Un produs cosmetic bio presupune ca ingredientele pe care le are în componenţă  să fie  plante din culturi ecologice sau  minerale. Un produs cosmetic bio poate conţine conservanţi care sunt clar marcaţi pe ambalaj, iar parte din ele pot fi  chiar prelucrate chimic. Cosmeticele bio  nu pot conţine substanţe sintetice şi  sunt interzise organismele iradiate.

Astfel, magazinele bio care comercializează cosmetice şi produse de îngrijire corporală, ar trebui să pună la dispoziţia clienţilor doar produse care  au în compoziţie ingrediente naturale  într-o concentraţie foarte mare, raportat  la procentul  substanţelor  chimice, care este  acceptat într-un  procent foarte mic.  Acestea ar trebui să protejeze  organismul uman în faţa efectelor adverse pe care le pot produce substanţele chimice printr-o folosire îndelungată.

Într-un  magazin bio care oferă spre achiziţionare cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală, pot fi găsite produse  care au în compoziţie  ingrediente de provenienţă vegetală şi produse  care au la bază  ingrediente de origine animală, precum extractul de lipitoare sau de melc şi lăptişorul de matcă. De asemenea, tot de aici pot fi achiziţionate  cosmetice bio cu un raport  100% natural, care nu au în componenţă emulgatori, conservanţi sau parfumuri, dar prezintă  riscul de a fi greu tolerate de organismul uman.

Cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală bio trebuie să fie însoţite de certificat bio şi să furnizeze toate datele despre materia primă, locul şi data  de fabricaţie, modul de ambalare şi depozitare, instrucţiuni de folosire şi aplicare, data de expirare.

Magazinele bio nu sunt destinate neapărat unui unic palier de produse, însă printre  cele care comercializează doar produse cometice bio, pot fi amintite Biobeauty şi Dailybio.ro.

De regulă, acestea pun la dispoziţia clienţilor o gamă largă de produse bio, încercând să acopere cât mai multe paliere, pornind de la cel alimentar şi continuând cu detergenţi bio, cosmetice sau îmbrăcăminte.

Astfel, lista de magazine bio este foarte generoasă, fie în centre comerciale mari unde sunt standuri special amenajate, fie în magazine de sine stătoare sau în mediul on line. Printre cele mai renumite pot fi amintite Bio Bunătăţi, Via Naturalia, Zimbria, Be Organic, Bio Corner, Mio Bio, Ki Life sau Ostraw Vegan şi  Bebe Tei.

Un alt domeniu în care produsele  bio au pătruns şi sunt foarte apreciate,  este cel al curăţeniei.

Detergenţii bio şi produsele de curăţenie  sunt  produse  ecologice,  biodegradabile şi  hipoalergenice. Proprietatea acestora este de a nu avea  în compoziţie ingrediente periculoase, de a  nu emana vapori toxici, de a nu  lasa urme şi nici  depuneri dăunătoare mediului şi sănătăţii.

Detergenţii bio sunt destinaţi curăţării rufelor , vaselor  şi pentru întreţinerea şi efectuarea curăţeniei.

Magazinele bio comercializează doar  detergenţi care deţin  certificarea de detergent bio. Acest lucru este posibil doar  dacă în compoziţia detergentului sunt incluse componente care au  rolul de a degrada şi transforma moleculele de grăsime şi mizerie, în simpli componenţi care nu emană vapori toxici, nu poluează apa şi mediul şi nu pun în pericol sănătatea omului. Detergenţii bio  au în compoziţie  bacterii nepatogene şi  enzime din plante. Ingrediente detergenţilor bio nu prezintă niciun risc pentru sănătatea utilizatorului, nu au niciun impact asupra mediului şi sunt indicaţi în cazul persoanelor cu un fond alergic accentuat.

Acreditarea unui astfel de detergent se face pe baza testării  şi verificării,  prin efectuarea  analizelor fizico-chimice şi microbiologice  realizate de către  laboratoarele  acreditate de  Oficiul Pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii şi RENAR-Asociaţia Naţională de Acreditare din România.

Această acreditare permite comercializarea într-un spaţiu destinat produselor bio. Detergenţii bio pot fi achiziţionaţi din magazinele bio care deţin şi acest departament sau din cele destinate strict curăţeniei, cum ar fi magazinul bio, Organik. Mediul on line este foarte ofertant la acest capitol, grija cumpărătorilor fiind aceea de a fi atenţi dacă produsul prezintă certificare bio şi date exacte despre componente, fabricare, ambalare şi depozitare. Un detergent bio necesită şi instrucţiuni clare de folosire.

Magazinele bio pun la dispoziţia cumpărătorilor o gamă foarte variată de produse. Chiar dacă sunt însoţite de certificat bio, este de datoria oricărui client să citească toate datele care însoţesc produsul, pentru a şti exact de unde provin ingredientele, care sunt, cum sunt prelucrate, ambalate şi depozitate, ce termen de garanţie au şi cum se folosesc, astfel încât produsul să-şi justifice şi activeze funcţionalitatea.

Magazinul bio Poteca Verde

Magazinul bio Poteca Verde

Magazinul bio ”Poteca Verde” este un magazin online de unde puteți comanda produse alimentare, cosmetice și de curățenie. Fructele, legumele, preparatele din carne de mangaliță, porc și pui, lactatele, brânzeturile, cerealele și multe alte produse pe care le puteți achiziționa din magazinul ”Poteca Verde” sunt obținute atât de la producătorii […] mai mult »

Magazin bio in Iasi

Magazin bio în Iași

În Iași există un renumit magazin bio cu cosmetice unde puteți încerca și tratamente organice, acesta fiind prevăzut și cu un centru de înfrumusețare. Cosmeticele puse la dispoziție clientelor de către acest magazin sunt variate, certificate ecologic și fabricate de diverși producători. Unele cosmetice sunt aduse din Franța și sunt […] mai mult »

Magazine bio in Iasi

Magazine bio în Iaşi

În Iaşi, ca şi în alte oraşe mari ale ţării, precum Bucureşti, Timişoara, Oradea, Cluj, magazinele bio se găsesc într-un număr destul de mare, mai ales în cazul celor online. Magazinele bio din Iași pun la dispoziția clienților o gamă largă și variată de produse, începând de la cele alimentare […] mai mult »

Magazine bio în Oradea

Magazine bio în Oradea

În Oradea există 2 magazine renumite, ale aceluiași producător, care comercializează carne și produse din carne provenite de la animale crescute în regim ecologic, fără hrană concentrată, hormoni de creștere sau antibiotice. Animalele sunt crescute exact ca pe vremea bunicilor noștri, în sistem gospodăresc, când acestea erau lăsate libere, având […] mai mult »

Magazine bio in Timisoara

Magazine bio în Timișoara

În anul 2008, în Timișoara se deschidea primul magazin de produse bio de la noi din țară, de care locuitorii acesui oraș au fost foarte încântați, chiar dacă prețurile erau mai mari decât cele ale produselor convenționale, deoarece acești oamnei considerau că merită să faci eforturi financiare pentru a avea […] mai mult »