Tipuri de produse BIO

Un produs bio, căruia i se mai poate atribui şi denumirea de ecologic sau organic, este un produs care creează un echilibru cu ecosistemul, care nu agresează în niciun fel natura sau omul şi care nu intervine asupra stării de sănătate.

Produsul bio provine din resurse naturale asupra cărora nu se intervine cu substanţe chimice sau proceduri periculoase. Produsul bio poate fi reprezentat printr-un produs de sine stătător sau poate fi rezultatul unui proces de fabricare în care s-au folosit doar materii prime ecologice, nemodificate genetic, fără conservanţi chimici şi fără proceduri de iradiere.

Ideea de bio este adesea confundată cu producţiile provenite dintr-o cultură mică, adică diferită de cea în care se vizează rezultatele masive, industriale, mai cu seamă în agricultură. Aici se creează o mare confuzie, iar în vederea evitării acestor situaţii, în care cumpărătorul va fi cel defavorizat,  există organizaţii de certificare, care au rolul de a acredita produsele bio, ţinând cont de standardele generale impuse.

Certificarea bio a unui produs  presupune o perspectivă legală. Condiţiile care trebuie îndeplinte de un produs pentru a fi certificat bio sunt aproximativ aceleaşi  peste tot în lume, însă sunt şi criterii pe care le impune fiecare ţară în parte. În România, la capitolul produse bio  se aplică aceleaşi reglementări legale ca şi în Uniunea Europeană.

Pe piaţa românească există o serie de organisme de inspecţie şi certificare bio,  aprobate de către Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale, avizul acestor organisme fiind hotărâtor în ceea ce priveşte acreditarea unui produs bio.

Astfel, tipuri de produse bio de mare interes şi  cel mai frecvent acreditate,  sunt produsele agricole şi animaliere. De la această categorie se extind multe domenii  alimentare.  Produsele lactate, seminţele, fructele, legumele, carnea, ouăle, alimentele pentru copii, conservele, mâncarea procesată, dulciurile şi produsele de panificaţie pot fi produse certificate bio, doar  dacă pentru producerea acestora sunt îndeplinite anumite reguli. Caracteristica  principală care atestă denumirea de bio unui produs agricol sau animalier, o conferă pământul în care se dezvoltă  plantele, modul de fertilizare şi calităţile acestuia, hrana care este administrată animalelor şi păsărilor care furnizează carne, lapte şi ouă şi modul în care sunt întreţinute.

Pământul din care provine sau pe care se dezvoltă produsul bio  sau materia primă folosită în fabricare tipuri de produse bio,  trebuie să treacă printr-un proces de pregătire de câţiva ani. Acest lucru presupune evitarea  substanţelor  chimice, înainte de a începe producţia organică. Este total interzisă folosirea fertilizatorilor chimici, pesticidelor sau aditivilor alimentari. Fabricarea unui produs bio nu permite  componente modificate genetic şi este total interzisă utilizarea iradierii.

Un produs alimentar bio trebuie să fie însoţit de o etichetă, un certificat care furnizează toate datele legate de provenienţa produsului sau a ingredientelor.

Un produs alimentar bio nu trebuie să conţină pesticide, fertilizatori chimici, conservanţi, coloranţi chimici,  aditivi, hormoni de creştere, ingredinte care au suportat  modificări genetice sau care au fost supuse iradierii.

Alte tipuri de produse bio sunt cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală.

Cosmeticele bio  au în compoziţie ingrediente naturale  într-o concentraţie foarte mare, raportat  la procentul  substanţelor  chimice, acceptat într-un  procent foarte mic.  Caracteristica de bază a cosmeticelo bio este aceea   de a proteja organismul uman în faţa efectelor adverse pe care le pot produce substanţele chimice printr-o folosire îndelungată.

Cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală  se împart în două categorii majore. Cosmeticele bio  care au în compoziţie  ingrediente de provenienţă vegetală şi cosmeticele care au la bază  ingrediente de origine animală, precum extractul de lipitoare sau de melc şi lăptişorul de matcă.

Există şi cosmetice bio cu un raport  100% natural. Acestea  nu au în componenţă emulgatori, conservanţi sau parfumuri, dar prezintă  riscul de a fi greu tolerate de organismul uman.

Certificarea cosmeticelor  bio presupune ca ingredientele folosite la fabricarea acestora  să provină din plante din culturi ecologice sau  din minerale. Produsele pot conţine  conservanţi care sunt clar marcaţi pe ambalaj, iar parte din ele pot fi prelucrate chimic. Cosmeticele şi produsele bio de îngrijire corporală  nu pot conţine substanţe sintetice şi  sunt interzise organismele iradiate.

COSMOS-Cosmetic Organic and Nartural Standard este standardul de certificare a produselor cosmetice, lansat la nivel european în anul 2010.  Scopul COSMOS este acela de a promova utilizarea produselor de provenienţă organică, de a folosi responsabil resursele puse la dispoziţie de mediul înconjurător şi  de a respecta organismul uman asigurându-i sănătatea.

Un produs bio  cosmetic sau de îngrijire corporală trebuie să prezinte originea ingredientelor, compoziţia şi date exacte   despre producţia, împachetarea şi depozitarea acestuia.

Tipuri de produse BIO - Un alt produs bio care a intrat pe piaţa românească şi se bucură de mare interes din partea gospodinelor, este detergentul bio.

Detergentul  bio este un   produs  ecologic,  biodegradabil şi  hipoalergenic. Detergentul bio  nu are  în compoziţie ingrediente periculoase, nu emană vapori toxici, nu lasă urme şi nici  depuneri dăunătoare mediului şi sănătăţii omului.

Detergenţii bio vizează toată  piaţa de specialitate. Astfel pot fi achiziţionaţi  detergenţi bio pentru spălarea rufelor, pentru vase şi pentru întreţinerea şi efectuarea curăţeniei.

Un detergent poate primi certificarea de  produs  bio dacă în compoziţia acestuia sunt incluse componente care au  capacitatea de a  transforma moleculele de grăsime şi mizerie în simpli componenţi care nu emană vapori toxici, nu poluează apa şi mediul şi nu pun în pericol sănătatea omului. De asemenea, detergenţii bio   au în compoziţie  bacterii nepatogene şi  enzime din plante provenite şi acestea din culturi bio. Ingrediente detergenţilor bio nu prezintă niciun risc pentru sănătatea utilizatorului şi nu au niciun impact asupra mediului. Acestea sunt indicate în special  persoanelor cu fond alergic şi copiilor.

Certificarea  detergenţilor bio se face pe baza analizelor fizico-chimice şi microbiologice  realizate de laboratoare acreditate de către Oficiul Pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii şi RENAR-Asociaţia Naţională de Acreditare din România.

Tipuri de produse BIO - Un alt capitol extrem de important al produselor bio este cel destinal îngrijirii bebeluşilor.

Piaţa de specialitate vine în întâmpinarea nevoilor proaspetelor mămici cu produse extrem de importante pentru creşterea celor mici. Astfel, aici se pot încadra produsele alimentare bio pentru copii, produse ce sunt însoţite de certificatul de acreditare şi  de date legate de ferma de provenienţă a  ingredientelor. Fiecare mamă ştie cât de important este ca micuţul să fie hrănit cu mâncare sănătoasă şi sigură, acest aspect fiind hotărâtor atunci când decide ce ingrediente compun meniul zilnic.

Tot aici se încadrează produsele bio pentru igiena celui mic, ale căror ingrediente au rolul de a proteja, îngriji şi asigura lipsa reacţiilor adverse.

Tipuri de produse BIO - De asemenea, hăinuţele fabricate din fibre organice reprezintă un alt capitol al produselor bio pentru copii.

Acestea au rolul de a proteja pielea micuţului, lăsând-o să respire, asigurând confort şi diminuând riscul apariţiei reacţiilor dermatologice, atât de des întâlnite în rândul celor mici.

Există şi o categorie a scutecelor absorbante pentru copii, realizate din fibre naturale, care au rolul de a proteja pielea micuţului. Acestea sunt bio-degradabile, contribuind la protejarea mediului.

Tipuri de produse BIO - Un concept extrem de interesant este cel al caselor bio şi al materialelor de construcţie bio.

O casă  bio înseamnă protejarea naturii, a  calităţii vieţii omului şi a viitorului.

Materialele bio folosite pentru ridicarea unei case sunt realizate din lut, baloţi şi  panouri de paie, lemn sau piatră. Construcţia unei case bio presupune materiale de construcţii care vizează orice palier, de la fundaţie, până la  acoperiş,  urmărindu-se eliminarea betonului şi a altor materiale care presupun substanţe chimice periculoase pentru om şi pentru mediu.

Varianta acoperşurilor vii sau verzi pare a fi cea mai apreciată, asigurând multe proprietăţi construcţiei, beneficii mediului  şi oferind un tablou general frumos.

Casa bio înseamnă şi încălzire ecologică, asigurată  prin montarea panourilor solare, prin alegerea pompelor de căldură ecologică, funcţionând pe baza căldurii acumulate în pereţi sau prin montarea panourilor fotovoltaice, care pot furniza energia electrică necesară alimentării unui aparat care poate genera căldură. Astfel, casa  bio funcţionează independent de sistemele de racordare specifice şi intră într-un echilibru perfect cu mediul înconjurător şi omul, conferindu-i acestuia confort şi siguranţă.

Piaţa produselor bio vine astfel în întâmpinarea tuturor dorinţelor clienţilor, acoperind o gamă foarte largă de domenii. Cu o informare corectă şi cu atenţie acordată produselor în momentul achiziţionării, oricine se poate bucura de beneficiile produselor bio, chiar dacă preţul acestora este mai mare decât al produselor standard comercializate pe piaţă.

Un produs bio autentic este produsul care deţine un certificat  bio şi care prezintă toate datele referitoare la provenienţa, fabricarea şi depozitarea acestuia, termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare şi utilizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Unde găsesc produse bio?

În ultimii ani, produsele bio se bucură de o popularitate crescândă și care se datorează, în primul rând, beneficiilor de excepție. În prezent, produsele bio pot împlini toate cerințele unei persoane moderne, așa încât azi putem opta pentru produse de igienă personale bio, pentru machiaj bio, pentru vopsea de păr […] mai mult »

Top produse bio

Pe primul loc în topul produselor bio se află produsele pentru bebeluși. Cele mai multe mămici optează pentru produse bio de igienă și îngrijire a bebelușilor, deoarece sunt naturale, hipoalergenice, nu prezintă riscuri, pot fi folosite încă din prima zi de viață a bebelușului și nu conțin substanțe toxice sau […] mai mult »

De ce sunt bune produsele bio?

Produsele bio oferă beneficii minunate pentru că sunt realizate din ingrediente naturale. Unele produse bio sunt realizate în proporție de 80% sau 90% cu ingrediente naturale, în timp ce alte produse sunt 100% naturale și doar de origine vegetală. Acestea din urmă sunt potrivite veganilor și vegetarienilor. Cele mai multe […] mai mult »

Ce sunt produsele bio-organice?

În ultima perioadă, auzim tot mai des expresia „bio-organic”, dar pentru a ști ce înseamnă un produs bio-organic, ar trebui să analizăm fiecare cuvânt în parte. Bio este diminutivul provenit de la biologic, iar în ceea ce privește produsele bio, acestea pot fi tot felul de materiale, de substanțe chimice […] mai mult »

Produse bio pentru bebe

Produse bio pentru bebe

Produsele bio pentru bebeluși sunt prezente pe piața românească într-o gamă diversificată, începând de la mâncare (piureuri de fructe și legume, lapte praf, cereale), produse de îngrijire corporală, scutece, șervețele umede și până la hăinuțe (din țesături netratate chimic) și jucării (din lemn) fabricate din materiale ecologice. Produsele de îngrijire […] mai mult »